Mireille Auwerx

Actrice

Mireille is een van onze jonge actrices. Toneel is voor haar puur amusement. Zij werd geboren te Hasselt in een rasechte “Hesselse” familie. Haar grootvader, langs vaders kant, was de gekende Hasseltse acteur Robert Auwerx.

Mireille is druk in de weer als moeder van een jongen en een meisjestweeling. Zij werkt als kleuterleidster in de opvoeding van 5 – 6-jarigen. In de klas kan ze haar creativiteit uitleven in het poppenspelen, prentenboeken dramatiserend uitbeelden, kleine toneelstukjes opvoeren… In haar vrije tijd is zij verder bezig met toneel, dogdance , salsa en Argentijnse tango.

Mireille heeft vroeger voordracht en dictie gevolgd aan de “Stedelijke academie voor schone kunsten”. Thuis hoorde ze de platen spelen van de vroegere revues en hoorde ze verhalen over haar grootvader. De kriebels voor toneel die ze vroeger had laten liggen omwille van studies en hobby’s bleven aanwezig . Toen er een rol vrijkwam bij “Het Heegrupke” waar haar oom Pierre Coppens speelde, hapte ze meteen toe. Maar de hobby’s zaten weer in de weg tot ze uiteindelijk in maart 2005 een rol aangeboden kreeg in het stuk “Adam en Zeva” bij het Koninklijk Hasselts Operettengezelschap.

Mireille staat nu 10 jaar op de planken en vindt het bijzonder leuk om een ander persoon te spelen, haar creativiteit aan te spreken, de verkleedpartijen, het spelen in het dialect en uiteraard het applaus na de voorstelling. Als kind vond ze het al prettig om op een podium te staan. Een bonte avond organiseren op kamp of op de camping, een circusvoorstelling voor de buren, een figurantenrol met de hondjes in een amateurfilm of gewoon deelnemen aan een competitie dogdance. Alle ingrediënten van het toneel komen er immers in voor: choreografie, muziek, kledij….

De voorkeur van Mireille gaat uit naar rollen waarin handelend kan gespeeld worden. Ook het uitbeelden van typetjes doet zij graag, vooral als bepaalde eigenschappen mogen uitvergroot worden. Dialect vindt ze heel belangrijk en mag voor haar niet verloren gaan. Vandaar haar inzet in het KHOG. Ze werd opgevoed in het ABN, maar had als kind interesse voor het dialect, want dat was de taal van de grote mensen. Als tiener probeerde ze regelmatig al een woordje “Hessels” te spreken en werd dan al eens uitgelachen wegens een foute “tongval”. Maar de volharder wint. Haar eerste rol in het dialect werd weliswaar nog van buiten geleerd en hulp van ouders, souffleuse en medespelers was nodig. Het eindresultaat was er uiteindelijk wel en nu spreekt ze vlot Hessels in het bijzijn van KHOG’ers.

Mireille behoort tot de sterkhouders in ons gezelschap.